Efecte secundare posibile dupa vaccinarea impotriva COVID-19 dupa prima si a doua doza

 Efecte secundare posibile dupa vaccinarea impotriva COVID-19

Administrarea unui vaccin COVID-19 te va ajuta sa te protejezi impotriva acestui virus care a creat mult haos in intreaga lume. Dupa administrarea vaccinului vei observa ca vor aparea niste reactii adverse, semn ca in corpul tau se construieste noul sistem de protectie. Aceste mici reactii adverse nu ar trebui sa te sperie si si ele vor disparea in cateva zile. Unii oameni chiar pot sa nu aiba efecte secundare deloc.

Momentan am facut doar prima doza, si urmeaza si a doua doua, deci va pot spune si din propria experienta, nu sa vorbesc aiurea.

Cele mai comune efecte secunde dupa vaccinarea impotriva COVID-19

Cum spuneam, existe cateva efecte secundare, ca pot aparea si vor dura cam 1-2 zile. Printre aceste se nuamara:

In mana in care ti s-a administrat vaccinul:

  • usoare durere
  • umflatura
  • roseata

Alte simptome:

  • stare de oboseala
  • dureri musculare si la incheieturi
  • frisoane
  • febra
  • stari de greata

Ce se intmapla la a doua doza de vaccin anti COVID-19?

Daca ai primit si a doua doza de vaccin, ar trebui sa sti ca aceste stari si efecte secundare poti fi mai intense decat la prima doza. Chiar daca sunt putin mai intense sunt doar un raspuns al organismului in creerea de anticorpi pentru o viitoare infectie. Si aceste simptome vor disparea in 1-3 zile.

Cand trebuie sa apelam la medic?

In majoritatea cazurilor, disconfortul cauzat de febra si durere este un semn normal ca corpul isi creeaza protecti.

Medicul de familie ar trebui contactat in cazul in care dupa 24 de ore roseata din zona vaccinului se agraveaza, iar simptomele adverse nu dispar dupa cateva zile.

Sfaturi despre vaccinare

Efectele secundare iti vor putea afecta usor activitatile zilnice, si ar fi recomandat sa faci o mica pauza, iar acestea vor disparea.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna au nevoie de 2 doze pentru a oferi cea mai mare protectie. Ar trebui sa faceti si al doilea vaccine chiar daca la primul ati avut simptomele mai sus mentionate.

La vaccinul Johnson & Johnson’s Janssen este nevoie de doar o singura administrare.

Corpul are nevoie de cateva saptamani pentru o oferi protectia totala imptoriva COVID-19, de aceea exista riscul sa va imbolnaviti chiar si imediat dupa vaccinare.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna se vor administra la 2 saptamani diferenta

Trebuie sa respecti in continuare toate normele de protectie impuse, deoarece astfel ii vei proteja si pe ceilalti dragi tie

Chiar daca ai facut vaccinul poti purta virusul fara ca tu sa sti, si sa devi asimptomatic, de aceea este recomandat purtarea mastii, pastrarea 2 metri de distantare si evitarea locurilor aglomerate.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche