Sfaturi cum ne protejam sanatatea ochilor fata de telefoane, tablete sau laptopuri

In ziua de azi ne petrecem o foarte mare parte de timp in fata calculatoarelor, a tabletelor sau telefoanelor iar acest lucru ne poate afecta sanatatea ochilor, pe care de multe ori o trecem cu vederea.

Exista cateva reguli simple pe care ar trebuie sa le urmam cu strictete pentru a nu ne strica sanatatea ochilor si pentru a avea o vedere buna cat mai mult timp posibil. De multe ori cel mai probabil nici nu ne gandim la acest lucru si la cum ne-ar putea afecta statul prea mult in fata ecranelor dispozitivelor dar cu siguranta acestea ne vor afecta fara sa ne dam seama.

Cel mai bine ar fi sa prevenim decat sa tratam, si sa luam cateva masuri simple care ne ajuta sa ne protejam ochii.

Ne inrautatesc vederea ecranele dispozitivelor?

Cu siguranta da. Exista mai multe simptome cauze de satul prea mult in fata ecranelor si acesta variaza usor in functie de timpul petrecut. Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap, ochii uscat, senzatie de nisip in ochi sau in unele cazuri pot cauza chiar si dureri de umeri sau in gat.

Cand avem ochii inccordati acestia transmit corpului nostru  cum ca ceva nu este in regula.

Cauza pentru ochii uscati este faptul ca stam prea atenti si concentrati mult timp, iar din aceast cauza clipim mai rar. Aceste simptome apar mai ales la cei care lucreaza mult timp in fata laptopului.

Cum ne protejam ochii de ecranul laptopului sau a calculatorului

Foloseste regula 20-20-20

Ochii nostri nu sunt proiectati sa priveasca toata ziua la ceva direct in fata nostra int-un mod fix. Cu regula 20-20-20 iti oferi ochilor o pauza foarte necesara in zilele lungi de munca.

De exemplu daca te uiti la calculator timp de 20 de minute, are trebui sa te uiti la ceva care se afla cel putin 20 de metri timp de 20 de secunde. Cu cat stai mai departe de ecran cu atat mai bine.

Asigura-te ca locul unde lucrezi nu este foarte luminat

Poate ca pana acum credeai ca cu cat este mai multa lumina in locul unde lucrezi cu aa este mai bine pentru ochii tai, dar defapt este contrariul.

Aceste locuri nu trebuie sa fie foarte luminoase, si daca poti sa reduci lumina din incapere ar fi excelent pentru ochii tai. Utilizeaza becuri cu tensiune mica si redu utilizarea iluminatului  fluorescent.

Mergi regulat la controale pentru ochi

Pentru  afla din timp despre unele probleme ale ochilor, examenele periodice te vor ajuta sa iti ti sub control sanatatea ochilor si sa afli din timp daca incep sa apara anumite probleme.

Poti cere de asemenea sfaturi de la medici despre anumite obiceiuri sau recomandari personale.

Redu luminozitatea ecranului

O luminozitate prea mare a ecranului poate provoca oboseala ochilor, pentru nu fi diferenta prea mari intre realitate sau lumina ambientala si lumina provenita de la ecranul dispozitivului pe care il folosesti.

Foloseste ecrane de protectie pentru dispozitivele tale daca acestea nu au o protecie din fabrica. Daca folosesti ochelari asigurate ca acestia au un strat anti-relfexie.

Foloseste diapozitive de inalta rezolutie

Daca ai un laptop sau un calculator mai vechi ar fi cazul sa il schimbi si o data cu el si monitorul si sa alegi unul nou cu rata de refresh de cel putin 75Hz sau mai mare. Vechile displayuri au acel palpait care vor crea disconfort ochilor.

Cu cat rata de refresh a diapozitivelor este mai mare cu atat mai bine, iar asta se aplica la laptop, monitor, tableta sau telefon. Si daca rezolutia este mai mare cu atat pentru ochi va parea mai naturala imaginea si nu veti avea ochii obositi.

Redu lumina albastra

Lumina albastra poate provoca leziuni oculare deoarece are o lungime de unda scurta. Poti reduce aceasta lumina albastr folosind ochelari special sau redu temperatura ecranului sau aplica acel „mod citire” la dispozitivele mobile.

Cum ne protejam ochii de telefoane si tablete

Cum ne protejam ochii de telefoane si tablete

Regleaza ecranul telefonului. In general ecranele telfoanelor vin setate din fabrica dar fiecare dintre noi are vederea diferita si poti regla din setari cum ti se pare cel mai confortabil pentru tine. Poti seta contratul luminozitatea si textul.

Redu luminozitatea daca esti in casa sau activeaza auto-luminozitatea pentru a permite telefonului sa se adapteze in functie de mediul tau.

Pastreaza o distanta sensibila. Pastreaza o distanta de minim 25-30 de cm fata de telefon pentru a nu-ti afecta ochii.

Foloseste dark mode sau night mode. Smartphone-urile moderne in special cele cu AMOLED dar si cele cu ecran LCD au setari pentru mod intunecat care iti recomand sa il activezi noaptea. Chiar si multe dintre aplicatii au acel dark mode care te va ajuta enorm iar ochii iti vor multumii.

Nu uita sa clipesti. Cand stam mult timp concentrati la telefon, poate parea o gluma, dar noi nu mai cipim atat de des, si in mod inconstinent uitam sa facem asta. Devenim atat de concentrati incat pur si simplu uitam sa clip ceea ce inceamna ca ochii nostri nu mai sunt la fel de des umeziti si apar senzatia de nisip in ochi si ochi uscati.

Foloste ochelari anti-reflexie. Poti sa folosesti aceiasi ochelari de protectie pe care ii folosesti la PC sau la laptop oferindu-ti acceeasi protectie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *